Mușchiuleț de porc la cuptor cu orez, ciuperci și sos de pătrunjel

Pentru această rețetă este nevoie de un mușchiuleț de porc. Eu am provizii cu porc de casă și această carne  are o aroma mult superioară cărnii de porc din măcelarii.  Dacă nu aveți porc de țară, eu vă recomand să cumpărați de la o macelarie mai micuță, care poate are totuși măcar carne de porc românească.

Deci baza rețetei de mușchiuleț de porc la cuptor cu orez, ciuperci și sos de pătrunjel este mușchiulețul aromat de porc de țară iar sosul de patrunel aduce o notă aparte atât prin culoare cât și prin gust și valori nutritive. Deasemenea am adaugat o garnitură de ciuperci pe care le-am sotat în unt dar și garnitură de orez fiert, pentru a fi mai hrănitor.

Am gătit foarte mult cu carne de porc și deși procedeul de preparare este aproximativ același, la cuptor, grill, prăjit sau tocană, tot timpul găsesc o soluție să dau unui preparat o notă diferită de ceea ce am gătit anterior. Mi s-a spus ca atunci când gătesc eu, trebuie să te bucuri de bucate, deoarece este pentru prima și ultima oară când o să mănânci acest preparat. Asta pentru că schimb mereu rețeta și imi place sa fiu creativă și să incerc mereu combinații noi, cel puțin în condimente.

Ingrediente:
 • un mușchiuleț de porc
 • jumătate de pahar de vin
 • o cană de orez
 • 1 kg de ciuperci champignon
 • două legături de pătrnjel
 • o mână de nuci
 • două linguri de ulei de măsline
 • 60g de unt
 • trei linguri de apă
 • sare
 • piper
 • foi de dafin
Instrucțiuni mușchiuleț de porc:

Mai întâi am condimentat mușchiulețul de porc cu sare și piper și l-am prăjit înntr-o tigaie grill pe ambele părți, câte un minut cât să prindă o crustă. Următorul pas a fost să îl împăturesc într-o folie de aluminiu , unde am mai adaugat mirodenii, piper, foi de dafin, puțin vin după care l-am dat la cuptor pentru 30 de minute la 170 de grade.

muschi-porc-cuptor-01

Dupa 30 de minute se scoate de la cuptor și se lasă 15-20 de minute să se odihnească în folie.

muschi-porc-cuptor-02
Instrucțiuni ciuperci sotate:

Se spală ciupercile și se curăță de codițe. Eu nu curăț și pielița ciupercilor, doar dacă sunt mai vechi sau mai bătrâne fac această operațiune. Într-o tigaie adânca (wok este bun), se pun 30g de unt și puțin ulei de măsline. Se adaugă ciupercile, se condimentează după gust cu sare, piper, foi de dafin etc după care se sotează pentru 15 minute. Este foarte simplu, însă secretul stă în unt care o să le dea un gust special.

Nota: untul este un adevărat secret în bucătărie; aceasta garnitură de ciuperci a fost condimentată doar cu sare, piper și câteva foi de dafin dar untul a făcut garantat diferența.

Instrucțiuni sos de pătrunjel:

Se pun două legături de pătrunjel într-un blender, apoi se adaugă două linguri de ulei de măsiline, 30g de unt,  mână de nuci, sare, piper, 3 linguri de apă (să nu se înece blenderul). Se blendează totul până când se obține o pastă fină.

Notă: eu am pus pătrunjelul cu tot cu codițe, deoarece sunt aromate iar dacă mai este nevoie se adaugă apă cât sa nu se înece blenderul.

sos-patrunjel

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *