Lasagna bolognese

Preparatele de origine italiană cum ar fi pizza și pastele sunt printre preferatele mele deoarece sunt ușor de preparat, se pot combina cu aproape orice igrediente și se pot face improvizații pentru a adapta pe gustul fiecăruia sau după ceea ce se găsește în cămară. Pentru a impresiona pe cei dragi cu un fel de mâncare mai deosebit vă sugerez lasagna bolognese.

Lasagna bolonese are la bază celebrul sos bolgnese la care se adaugă sos bechamel și bineînțeles foile speciale de lasagana. Foile de lasagna italiene sunt cele mai bune și nu necesită prefierbere înainte de a asambla preparatul final.

Ingrediente lasagna bolognese (8 persoane):

Pentru sos bolognese:

  • 800 g carne tocata (vită sau mixt, porc cu vită)
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 5-6 linguri bulion (sau soșii proaspete, roșii la conservă)
  • jumătate de pahar de vin roșu sec
  • 3-4 căței de usturoi
  • foi de dafin
  • busuioc
  • oregano
  • sare
  • piper
  • unt sau ulei

Pentru sos bechamel:

  • 700 ml lapte
  • 80 g unt
  • 3 linguri de făină
  • sare
  • piper

Pentru asamblare:

  • un pachet de foi de lasagna
  • parmezan
  • mozzarella
Instrucțiuni lasagna bolognese:

Pentru sos bolognese:

Se toacă ceapa cubulețe iar morcovul se dă pe răzătoare. Se călește ceapa în ulei sau unt iar apoi se adaugă morcovul ras și se călesc împreuna 2-3 minute. Se adaugă trepta carnea tocată, se călesc toate ingredientele pentru 5-7 minute, amestecând din când în când să nu se prindă. Se adaugă vinul, dacă nu aveți vin, se adaugă apă. După ce scade sosul, se adaugă un pahar de apă, se condimentează cu sare, piper, foi de dafin și se lasă la foc mediu pentru 30 de minute amestecând din când în când, se mai adaugă apă dacă este nevoie. Se adaugă bulionul și un pahar de apă și se ține încă 30 de minute pe foc. La final se condimentează cu usturoiul pisat, busuioc și oregano.

Pentru sos bechamel:

Se pune unul într-o cratiță iar după ce se topește se adaugă faina, se incorporează cu untul si se mai țin un minut pe foc să se prăjească puțin faina. Se adaugă treptat laptele în timp ce se amestecă continuu cu un tel pentru a nu face cocolașe și să nu se prindă de oală. Deasemenea, laptele se adaugă încet astfel încât amestecul să se ingroașe treptat. După ce este adăugat tot laptele, se condimentează cu sare și piper și se lasă sosul la fiert încă un minut.

Pentru asamblare:

În tava de copt o să așezăm straturi, straturi de sos bechamel, foi și sos bolognese. Mai întâi se adaugă în un strat de sos bechamel pe fundul tăvii iar apoi un strat de foi de lasagna. Se continuă cu un strat de sos bolognese, un strat de sos bechamel și unul de foi. Se repetă procedeul iar deasupra se adaugă restul de sos bechamel rămas și mozzarela și parmezan ras. Mărturisesc că în lasagna pe care am facut-o de data aceasta nu am pus nici mozzarella nici parmezan, dar a fost foarte bun. Așa că nu intrați în panică dacă nu aveți un ingredient, se poate înlocui sau elimina uneori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *