Prăjitură cu ciocolată, nuci și coajă de portocală confiată

Această prăjitură o fac destul de des și este nelipsită de la orice ocazie mai specială. Se face destul de simplu deoarece blatul este clasic iar crema este ganaj de ciocolată. În funcție de gustul fiecăruia, în crema de ciocolată se pot adăuga diverse arome (rom, mentă, portocală etc) sau nuci, fructe confiate etc. Eu am facut această prăjitură cu ciocolată, nuci si coajă de portocală confiată.

Ingrediente pentru blat:

 • 6 ouă
 • o cană de faină (200g)
 • o cană de zahăr (200g)
 • 3 linguri făină (sau unt topit)
 • un praf de sare

Ingrediente pentru cremă:

 • 400 ml smântână lichidă
 • 400g ciocolată
 • 100g cacao
 • 200g nuci
 • coajă de portocală confiată
 • esență de portocală

Instrucțiuni blat:

Se separă gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se bat cu zahărul, uleiul și un praf de sare până când se obține o consistență cremoasă. Se bat și albușurile spumă tare iar apoi abușurile se incorporează treptat în crema de gălbenușuri. Se adaugă treptat și făina, de preferat se cerne. Deasemenea se adaugă și un pliculeț de praf de copt. Se unge o tavă și se tapetează cu puțină făină după care se dă prăjitura la cuptor pentru 40 de minute.

Instrucțiuni cremă:

Ca o observație, eu am făcut această cremă din 400 ml de smântână pentru că am vrut să am un strat gros de cremă, însă se pot înjumătăti cantitațiile (200 ml smântână, 200g ciocolată, 50g cacao).

Se toarnă smântâna într-un vas care se pune pe foc mic și se lasă până când smântâna începe sa fiarbă,  amestecând din când în când pentru a nu se pride. După ce smântâna dă să fiarbă, se oprește focul și se adaugă untul și ciocolata ruptă cubulețe. Se amestecă până când untul și ciocolata s-au topit și sunt complet incorporate. Urmează sa se adauge cacaoa și esența de portocală, se amestecă bine din nou iar la sfârșit nucile și coaja de portocală confiată. Dacă vi se pare crema puțin moale, mai adaugați cacao.

Portocala confiată nu este greu de făcut. Eu cred că m-am abătut puțin de la rețetele găsite de mine, deoarece acolo zicea ca se lasă coaja în apă pentru o zi pentru a iesi din amăreală. Eu am făcut altfel, am tătat cu cuțitul fâșii de portocală având grijă să nu iau foarte mult din partea albă care este amară. Am pus cojile în apă fierbinte apoi și le-am lăsat aproximativ 5 minute după care se scurg din apă. Între timp am pus o de cană de apă pe foc și o de cană de zahar. Când zahărul se topește și începe să se facă sirop se adaugă cojiile de portocale care se fierb în sirop aproximativ 10 minute, până când coajă devine translucidă. Se strecoara cojile din sirop, se mărunțesc cu un cuțit în bucăți mai mici si se folosesc în cremă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *