Pizza țărănească

Pizza este un preparat foarte iubit dar foarte puține persoane se încumetă să facă pizza în casă. Din păcate, probabil mulți sunt descurajați de prepararea blatului, dar nu este nimic complicat și o dată ce învățați să faceți blat, pizza o să devină mâncarea preferată într-o duminică petrecută alături de cei dragi. Dacă totuși doriți o scurtătură, se poate folosi pâine pe post de blat, exemplu în rețeta aceasta. Am preparat o pizza țărănească, pe care am numit-o astfel deoarece am pus cârnați de casă, ceapă, ciuperci de pădure, telemea și alte bunătăți. Pizza țărănească este printre preferatele mele, îmi place aroma de ceapă combinată cu șunculiță sau cârnăciori iar atunci când o prepar acasă, pun exact ceea ce îmi place.

Ingrediente aluat (2 tavi de 35 x 45):
  • 800g faină
  • un pachet de drodie proaspătă sau uscată
  • o lingură de sare și una de zahar
  • o cană de apă calduță
  • ulei (5-7 linguri)
  • o cană de apă
Ingrediente pizza țărănească:
  • o vânătă medie
  • un dovlecel
  • cârnat de casă afumat
  • salam uscat
  • ciuperci de pădure (mânătărci, ghebe etc)
  • două cepe
  • doi ardei kapia (sau gras)
  • telemea/cașcaval
Pentru sos:
  • busuioc
  • 2 căței de usturoi
  • 3 roșii
  • o lingură de bulion
  • ardei iute
  • sare
  • piper
Instrucțiuni aluat:

Aluatul este destul de ușor de făcut, se amestecă o cană de apa calduță cu drojdia, zaharul și sarea apoi se lasa putin, o să facă o spumă. Se adaugă faina, apoi se pune ulei și apă și se amestecă bine. Aluatul trebuie să fie puțin moale și lipicios, se mai adaugă apa/ulei pâna se obține consistența dorită. Se acoperă și se lasă la crescut pentru 20-30 de minute, într-o cameră încălzită.

Instrucțiuni pizza țărănească:

Se taie toate ingredientele în rondele sau fâșii: vânăta, dovlecelul, roșiile, ardeiul kapia, ceapa. Deasemenea se toacă salamul, cârnații, ciupercile de pădure (mânătărci și ghebe). Ciupercile de pădure se pot înlocui bineînțeles cu ciuperci din comerț. Eu am avut la congelator câteva mânătărci și ghebe, așa că le-am folosit în pizza.

Pentru asamblare, se întinde mai întâi blatul în tavă iar apoi se distribuie uniform sos de roșii peste blat. Sosul de roșii se prepară prin blendarea a 3 roșii, usturoi, sare, piper, ardei iute și o lingură de bulion iar apoi se adauga busuioc în sos. Se așează restul ingredientelor, vinetele, dovleceii, cârnații, salamul, ceapa, roșiile, ciupercile iar deasupra se presară telemea sau cașcaval. Eu am pus și câteva lingurițe de pesto, dar acest lucru este opțional, deja sunt suficiente arome în pizza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *