Ceafă de porc la cuptor cu piure de conopidă și spanac sotat

Carnea de porc este proteina care o folosesc cel mai des în bucătărie. Este o carne accesibilă, ușor de procurat și este o resursă bună în bucătarie. Este foarte versatilă deoarece se poate combina cu diferite arome astfel încât să obținem de fiecare data un gust diferit. Eu am ales de această dată să marinez ceafă de porc iar ca arome principale am folosit cimbru și usturoi. Sună simplu și chiar este simplu. Am servit ceafa de porc alături de piure de conoipdă și spanac sotat iar pentru o notă suplimentară, am făcut un sos delicios de lămâie.

Ingrediente ceafă de porc marinată (8 persoane):

  • 800 g ceafă de porc
  • 5 căței de usturoi
  • cimbru
  • 3 linguri de ulei
  • jumătate de lămâie
  • sare
  • piper

Ingrediente piure de conopidă:

  • o conopidă medie
  • 50 g unt
  • un pahar de lapte
  • sare
  • piper

Ingrediente spanac sotat:

  • 800 g de spanac (o legătură)
  • o ceapă
  • un cub de unt / ulei
  • sare
  • piper

Instrucțiuni ceafă de porc marinată:

Mai întâi se taie ceafa de porc în felii iar apoi se trece la prepararea sosului pentru marinare. Într-un bol se amestecă zeama de lămâie cu uleiul, sare, piper, cimbru și usturoi. Pentru a elibera mai multă aromă, usturoiul se zdrobește cu lama unui cuțit sau cu un ciocan de bucătărie. Într-o punga (sau vas de sticlă), punem ceafa de porc și sosul preparat. Se amestecă bine carnea cu sosul astfel încât aromele să fie distribuite cât mai uniform. Se bagă la frigider pentru două ore.

Instrucțiuni piure de conopidă:

Se pune o oală cu apă la fiert și cât timp aceasta este pe foc, se spală bine conopida și se desprind buchețelele de pe cotur. Când apa începe să clocotească, se adaugă o lingură de sare și buchețelele de conopidă. Se tine pe foc aproximativ 25 de minute, până când conopida este fiartă și furculița pătrunde ușor. Se strecoară apa dar dacă doriți un piure mai moale se mai poate păstra din apa în care a fiert. În oala de conopidă se adaugă unul și laptele și se pasează totul cu un blender. Se condimentează cu sare, piper. Deasemenea se pot adauga și diferite ierbuiri, cu cimbru merge foarte bine.

Instrucțiuni spanac sotat:

Se spală spanacul bine și fie îl opăriți înainte în apă cu sare fie îl folosiți direct. Pentru prima opțiune, doar se pune în apă clocotită și se lasă puțin să se înmoaie și să își reducă din volum. Sau puteți să faceți cum am procedat eu, am călit spanacul direct crud și nici nu l-am tocat, l-am folosit direct cu frunzele mari. Mai întâi se toacă o ceapă în cubulețe și se călește în unt. Urmează să se adauge spanacul, câte o mână și se ține pe foc până când se reduce volumul. Culoarea spanacului trebuie să rămână verde așa că după ce spanacul și-a redus voulumul, se ia tigaia de pe foc.

Am servit întregul preparat cu un sos de lămâie delicios, care a mers perfect alături de ceafa de porc, conopidă și spanac. Rețeta de la acest sos se găsește și aici, dar o să o explic rapid. Se opărește cam în trei rânduri coaja de la 2-3 lămâi după care se scurge apa iar coaja de lămâie rămasă se amestecă împreună cu zeama de la lămâi și 20g de unt (o lingură de unt). Se blendează totul bine după care se strecoară și sosul și este gata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *