Carne de vită marinată în tarhon

Gătesc carne de vită destul de rar, deoarece mi se părea că este o carne pretențioasă care se prepară mai greu. Aveam impresia că trebuie să fie gătită un timp îndelungat pentru a obține o carne de vită fragedă. Alternativele la carnea de vită românească ar fi vita argentiniană, dar aceasta este foarte scumpă. Eu prefer totuși să cumpăr produse autohtone, așa că vita argentiniană nu este o opțiune pentru mine. Dacă este preparată corect, carnea de vită românească se poate transforma într-un preparat deosebit. Avem numeroase motive pentru a consuma mai des vită, ea conținând zinc, seleniu, fosfor și este printre cele mai bogate cărnuri în substanțe nutritive și proteine de origine animală.

Există mai multe tehnici de preparare a cărnii de vită, am găsit aici câteva informații despre acest lucru, dar și care sunt cele mai bune bucăți de carne de vită. Pentru a avea o vită fragedă, eu am ales însă să marinez carnea, am folosit ca inspirație aricolele de aici și aici, unde sunt prezentate diverse tehnici de preparare a cărnii de vită și informații despre marinate.

Marinarea este un proces prin care diverse produse alimentare sunt păstrate într-un amestec de substante, uscat sau lichid, cu scopul de a frăgezii și da aromă alimentelor. Pentru a prepara un amestec de marinată bun, trebuie să combinăm trei  grupe: acizi (oțet, vin, suc de lămâie), uleiuri și diverse condimente (sare, piper, cimbru, rozmarin, tarhon etc). Deasemenea se pot adăuga diverse legume, pentru aromă și dulceață (usturoi, ceapă, ardei gras etc) sau chiar miere, zahăr, etc, în funcție de ce arome dorește fiecare să obțină.

Pentru ca un sos de marinată să aibă efect, trebuie să actioneze un timp suficient asupra produselor care sunt marinate, nici prea scurt nici prea îndelungat. Cel mai frecvent sunt marinate cărnurile dar putem să marinăm și legume. Timpul de marinare depinde atât de produsul marinat, cât și de cantitatea ce urmează a fi marinată. Mai jos sunt dați timpii de marinare pentru diverse tipuri de carne. Deasemenea, pentru a fi ajutată la marinare, carnea se poate tăia în bucăți mai mici sau se poate cresta ușor sau chiar se bate cu un ciocan de bucătărie. Pentru că sosul de marinată conține acizi, marinarea se face fie într-un vas de sticlă, fie o pungă mai groasă (cum sunt cele ermetice).

  • carne roșie: 4-6 ore (oaie, miel, vită, vânat, rață, gâscă)
  • carne de porc: 2-4 ore
  • pasăre: 2-4 ore
  • pește: 1-2 ore

Propunerea mea de marinată este un sos bazat pe tarhon. Tarhonul este o plantă foarte aromată, originară din Africa Centrală. Conține uleiuri voltile și săruri, fiind utilizat în bucătărie în prepararea diverselor sosuri sau în salate, dar este folosit și în scopuri terapeutice pentru tratarea unori diferite afecțiuni: retenție hidrică, boli cariace, hiposecreție gastrică, afecțiuni digestive. Am găsit tarhon prospăt în piață, dar o alternativă foarte bună este tarhonul conservat în oțet. Pur și simpu se toacă grosier tarhonul, se așează într-un borcan și se completează cu oțet iar apoi se poate păstra chiar și un an la frigider. Așadar, marinata mea pentru rețeta de carne de vită marinată în tarhon conține următoarele ingredinte: tarhon, jumătate de lămâie, coajă de lămâie, ulei de măsline, sos de soia, usturoi și jumătate de ceapă, sare, piper și ardei iute. Am servit această carne de vită marinată în tarhon alături de o garnitură de rondele de cartofi cu paprika la cuptor, fasole verde sotată și pentru decor, câteva rondele de morcov, sotate în soia.

Ingrediente carne de vită marinată în tarhon:

  • 700 g pulpă de vită sau vițel
  • câteva crenguțe de tarhon
  • 5 căței de usturoi
  • jumătate de ceapă
  • jumătate de lămâie
  • trei linguri de ulei de măsline
  • două linguri de sos de soya
  • sare
  • piper
  • ardei iute

Ingrediente garnitură:

Cartofi cu paprika:

  • 1 kg de cartofi
  • o lingură de boia dulce
  • o lingură de boia iute
  • două linguri de ulei
  • o lingură de bulion
  • sare
  • piper

Fasole verde sotată:

  • 500 g fasole verde
  • 50 g de unt
  • o ceapă verde (sau uscată)
  • sare
  • piper

Rondele de morcov sotate în soia:

  • un morcov
  • un cub de unt
  • două linguri de sos de soia

Instrucțiuni carne de vită marinată în tarhon:

Se spală carnea de vită după care se lasă la scurs sau se șterge cu un prosop. Puteți să marinați carnea de vită fie bucata întreagă, fie o tăiați în felii, așa cum am făcut eu. Urmează să se prepare sosul de marinată, se amestecă intr-un bol uleiul cu sosul de soia, zeama de lămâie, coajă de lămâie rasă, sare, piper, ardei iute, ceapa tocată și usturoiul zdrobit și tocat apoi. Se pun bucățile de carne într-o pungă sau un vas de sticla și se adaugă sosul de marinată în pungă, peste carne. Se inchide punga și se agită și se malează cu degetele, pentru a uniformiza distribuția sosului. Se pune la frigider pentru 4-6 ore, după care carnea este bună de gătit. Se poate prepara fie pe gratar sau în tigaie sau la cuptor. Eu am preferat ultima variantă. Se scoate carnea din pungă iar sosul în care a stat se aruncă. Se așează într-o tava sau într-un vas de yena și se acoperă tava fie cu un capac sau cu folie de aluminiu/folie de copt. Se ține la cuptor la foc mediu (170 de grade), pentru aproximativ 40 de minute, sau dacă preferați mai puțin făcută, 30 de minute sunt suficiente.

Instrucțiuni garnitură:

Cartofi cu paprika:

Se curăță cartofii, se spală iar apoi se taie rondele de 1 cm. Se pun rondelele într-un castron și se amestecă împreună cu boiaua dulce și iute, sarea, piperul și uleiul. Pentru a avea o culoare roșie, am folosit și o lingură de bulion. Se distribuie cartofii cât mai uniform într-o tavă unsă cu ulei și se pun la cuptor pentru 30 de minute. Cartofii vor deveni aurii și crocanți. Aveți grijă cu boiaua iute, dacă nu vă place foarte picant, puneți mai puțină.

Fasole verde sotată:

Mai întâi se blanchează fasolea verde, procedeu care constă mai întăi în opărirea în apă clocotită a fasolei (pentru 5 minute), după care se scurge apa și pentru a-și păstra culoarea verde dar și pentru a rămâne crocantă, fasolea verde se ține în apă cu gheața. Eu nu pun gheață, dar o țin sub jet de apă rece și tot scurg apa, până când fasolea este răcită.

Fasolea verde este gata pentru sotare. Se toacă mărunt o ceapă verde sau uscată și se călește aproximativ 2 minute în unt. Se adaugă apoi fasolea verde, se condimentează după gust și se mai ține 3-5 minute pe foc. Fasolea verde trebuie să își mențină culoarea așa că nu se ține pe foc foarte mult pentru că va deveni maronie și moale.

Rondele de morcov sotate în soia:

Aceste rondele de morcov le-am facut mai mult pentru decor dar și pentru a rezona cu aromele din carne, unde am folosit și sos de soia în sosul de marinată. Se curăță un morcov și se taie rondele în diagonală. Într-o tigaie se adaugă untul, apoi morcovul și sosul de soia. Se ține pe foc 2 minute.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *