Ciuperci la tigaie cu salată de morcovi și verdeață

Ciupercile au un gust deosebit ceea ce le face foarte populare în bucătărie putând fii utilizate în supe, salate, mâncăruri etc. Sunt pe placul tuturor și pot să constitui un substituient excelent pentru carne. Ciupercile sunt foarte sănatoase deoarece conțin minerale esențiale cum ar fi: potasiu, fier, fosfor, seleniu dar și vitamine: B1, B2, B33, B6. Conțin 90% apă și un conținut redus de grăsimi fiind recomandate în curele de slăbire.

Există aproximativ 3000 de specii de ciuperci comestibile. Mie îmi plac foarte mult ciupercile de pădure (mânătărcile, gălbiorii, ghebele) dar acestea sunt mai greu de procurat. În lipsa lor, se pot folosi ciupercile champignon sau pleurotus care se găsesc pe piața în mod constant și la un preț decent.

Eu folosesc destul de des ciuperci în special în paste, dar și în diferite mâncaruri sau pizza. Deasemenea vă recomand ciupercile pleurotus pentru o ciorba care imită foarte bine ciorba de burta, astfel încât, până și cei mai mofturoși vor fii încântați. Mai jos, vă propun o rețetă foarte simplă de ciuperci champignon la tigaie pe care le-am servit cu o salată de pătrunjel, leuștean și morcov ras.

 

Ciuperci la tigaie cu salată de morcovi și verdeață
 
Timp de preparare
Timp de gătire
Timp total
 
Ciuperci champignon gătite la tigaie cu diferite legume: ceapă, ardei gras.
Porții: 4
Ingrediente
  • 1 kg ciuperci champignon
  • o ceapă roșie
  • o ceapă albă
  • două fire de ceapă verde
  • un ardei gras
  • două roșii
  • o lingură de bulion
  • doi căței de usturoi
  • leuștean
  • sare
  • piper
  • ardei iute
  • unt/ulei

 

Se spală ciupercile și se înlătură partea cu pământ de pe codițe sau se înlătură codițele cu totul. Deasemenea, dacă ciupercile sunt mai moi puțin (mai veștejite), se poate înlătura și pielița de pe pălarie, operație pe care eu nu o prea fac.

Se toacă ceapa roșie și cea albă în bucăți mai mari și se călește în unt sau ulei. Se adaugă și roșiile tocate care se călesc împreună cu ceapa pentru doua minute. Dacă tocați roșiile în bucăți mai mari, se vor vedea pielițele în mâncare dar fie înlăturați cu mâna pielițele direct din tocana de ciuperci, după ce este gata, fie decojiți roșiile înainte. Deasemena, o altă soluție este să tocați roșiile în cubulețe mai mici, astfel încât pielițele nu vă vor deranja.

După ce ceapa și roșiile sunt ușor călite (2 minute), se adaugă pe rând ciupercile champignon care sunt taiate în bucăți măricele, jumătați sau sferturi. Se amestecă și se adaugă câte o mână de ciuperci până când sunt epuizate. Se condimentează cu sare, piper și un ardei iute și se lasă la foc mediu aproximativ 10 minute, timp în care ele îsi vor lasă zeamă.

După cele 10 minute, se adaugă o ardeiul gras tocat mai măricel, cele două fir de ceapă verde, o lingură de bulion și jumătate de cană de apă. Se incorporează bine și se mai ține 10 minute pe foc. Pentru a-și păstra aroma, usturoiul tocat mărunt se adaugă la sfârșit. La fel și leuștanul, se pune în mâncare după ce s-a oprit focul sau chiar după ce mâncarea s-a răcit.

Pentru că s-a nimerit să am pătrunjel și leuștean proaspăt în casă, am servit ciupercile champignon cu o salată sănatoasă.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Votează: