Bărcuțe din vinete la cuptor

Vinetele sunt printre legumele mele preferate alături de roșii, ardei gras și dovlecei. Pot să spun că aștept tot anul să vina acel moment în care aceste legume încep să apară în piață. Vinetele sunt hrănitoare și delicioase, ceea ce le face perfecte pentru a fii vedetele unui fel de mâcare în lipsa cărnii.

Pentru că este sfârșit de sezon pentru vinete, am profitat de recolta găsită în piață. De data aceasta am găsit niște vinete micuțe care mie îmi plac mult mai mult decât cele foarte mari, deoarece nu au foarte multe semințe și presupun că sunt crescute mai natural. Pentru că am găsit vinete de calitate, am luat ceva mai multe și le-am folosit ca bază pentru melanzane alla parmigiana (vinete cu parmezan, mai pe românește). Doar că, mi-au mai rămas două vinete, din care am preparat niște bărcuțe cu roșii și brânzeturi (telemea, brânză de burduf, parmezan). Pentru a face aceste bărcuțe cu vinete mai festive, am servit alături de un ou poșat și o mică sălățică. Puteți să serviți foarte bine și alături de cartofi la cuptor, orez sau o bucată de carne.

Ingrediente (2-4 persoane):

  • două vinete
  • două roșii
  • o bucățica de telemea (~ 50 g)
  • o bucățică de brânză de burduf (~ 50 g)
  • doi căței de usturoi
  • busuioc uscat sau proaspăt
  • o ceapă mică
  • ulei de măsline/unt
  • sare
  • piper

Se spală vinetele și se taie în jumătate. Se ung cu puțin ulei de măsline/floarea soarelui/de palmier etc. Eu am ales să pun suplimentar și feliuțe de unt. Se dau la cuptor le temperatura de 180 de grade, pentru aproximativ 25 de minute, timp în care, se feliază roșiile și se sfărămițează telemeaua și brânza de burduf. Parte bună la acest prparat este că puteți sa va jucați cu ingredientele și să folosiți ce aveți în frigider pentru ca merge bine și cu șunculiță, carne (pui, porc etc), alte legume (ardei gras, ceapă verde, ciuperci, dovlecel etc).

Când vinetele se înmoaie și devin aurii, se scot de la cuptor și se asamblează. Cuptorul nu se oprește, deoarece le vom mai băga pentru încă 10-15 minute. Direct peste vinete, punem usturoiul tocat mărunt sau pisat, piper și se poate presăra puțină sare, dar aveți grijă, deoarece brânza este și ea sărată. Feliile de roșii se așează peste stratul de brânzeturi apoi se presară putin busuioc uscat sau proaspăt, dacă aveți prin casă. Se poate folosi la fel de bine cimbru, oregano, leuștean etc. Deasupra se pune parmezan ras sau feliuțe de parmezan. Bineînțeles, parmezanul se poate înlocui și el cu altceva, cașcaval sau chiar telemea. Se pune tava din nou la cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 10-15 minute. Parmezanul se va topi iar vinetele vor deveni moi și suculente.

Pentru a adauga proteine și a face preparatul puțin mai elegant, am ales să servesc alături de un ou de țară, poșat. Nu am mai făcut niciodata ou poșat dar nu știu de ce, deoarece este incredibil de ușor. Principala mea frică a fost să nu sparg oul, dar, partea albă a oului se încheagă destul de repede după ce se pune în apa fiartă și protejează bine gălbenușul.

Așadar se pune aproximativ 1.5l de apă la fiert și când începe să dea în clocot, se adaugă o ligură de oțet în apă și se dă focul mai mic. În rețetele pe care le-am găsit spunea să folosesc oțet alb, doar că, eu am avut doar oțet din struguri care avea o culoare roșiatică, însă a fost bun. Se sparge oul și se pune într-un bol, pentru a fii mai ușor de manevrat. Înainte să dam drumul la ou în apă, se creează un vârtej folosindu-ne de o lingură sau un tel iar apoi se pune oul în apă. Se ține oala pe foc încă 3 minute. După cum spuneam, albușul se încheagă destul de repede și nu există un pericol mare să spargem oul. Se poate testa albușul cu mâna, deasemenea dacă punem puțin degetul pe ou, gălbenușul ar trebui sa se simntă ca este încă moale. După ce este gata, se scoate oul pe o farfurie, folosindu-ne de o paletă. Deci nu este nimic greu, mi se pare chiar mai ușor decât să prajesc corect un ou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *