Vinete cu parmezan (Melanzane alla Parmigiana)

Vinetele se numară printre cele mai gustoase legume. Vinetele conțin calciu, fier, fibre, antioxidanți dar și nutrienți care îmbunătățesc circulația sângelui. Pot să fie preparate în diverse moduri: pe grătar, coapte, la cuptor, în tocană etc. Vă sugerez să încercați și ceva nou: vinetele cu parmezan, rețeta de proveniență italiană care se prepară destul de ușor dar este delicioasă.

Ingrediente (8 persoane):

  • 5 vinete (mai mici)
  • 1 kg de roșii
  • 100 g parmezan (sau înlocuit cu brânză de burduf/cașcaval)
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • ardei iute
  • busuioc
  • oregano
  • două bile de mozzarella (sau brânză de burduf/cașcaval)

Mai întâi se spală vinetele și se taie în lung sau cerculețe. Eu am folosit 5 vinete deoarece erau mai micuțe, dar măsurați în funcție de tavă. Am tăiat vinetele în lung și am umplut tava în care le-am copt pentru a îmi face o idee dacă sunt suficiente. Se presară sare pe ambele părți ale feliilor de vinete și se lasă într-un vas pentru 30 de minute. Vinetele vor lăsa o zeamă care se va arunca. Între timp se prepară sosul de roșii. Se toacă o ceapă care se călește în unt sau ulei iar apoi se adaugă roșiile (1 kg) tocate cubulețe, sare, piper, ardei iute și un pahar de apă. Se călesc pentru 10-15 minute iar la sfârșit se adaugă usturoiul tocat. Sosul de roșii se dă prin blender iar apoi se adaugă busuioc și oregano. Eu am folosit busuioc uscat dar cel proaspat este de preferat. Cât timp vinetele sunt la scurs, se dă parmezanul pe răzătoare. Parmezanul se poate substitui cu alte brânzeturi: cașcaval, brânză de burduf. Eu am folosit parmezan iar în loc de mozzarella care se pune pe deasupra, am folosit brânză de burduf.

După cele 30 de minute, vinetele se scurg de zeamă și se șterg de apă cu un prosop de hârtie. Se încinge o tigaie sau un grătar și se prăjesc vinetele pe ambele părți. Inițial am considerat acest pas inutil și mă gândisem să îl sar și să așez direct vinetele în tavă, dar prin prăjire în tigaie sau pe grătar, vinetele se vor înmuia și vor încăpea mai bine în tavă.

După ce se prăjesc vinetele, se trece la asamblare. Se începe cu un strat de sos de roșii apoi un strat de vinete din nou unul de roșii, unul de parmezan și se reia cu stratul de vinete până când se umple tava. Deasupra se va termina cu stratul de roșii peste care se adaugă felii de mozzarella (sau cașcaval, brânză de burduf, etc) și parmezan. Se dă la cuptor la 180 de grade pentru 30 de minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *