Supă cremă de praz

Prazul este o legumă care face parte din aceeasi familie cu ceapa si usturoiul însă are un gust mai puțin iute. Ii se mai spune și ceapa albă și se folosește în bucătărie atât în stare crudă (de preferat) cât și preparat termic in diverse mâncăruri fiind o sursă de substanțe benefice pentru organism. Conține apă în proporție de aproximativ 90%, proteine, glucide, lipide, grăsimi, zaharoză, fructoză, fibre, vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, K), minerale (magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc, sodiu). Prazul are tulpina cilindrică, groasă și înaltă. Se consuma partea albă si puțin din cea verde iar atunci când alegeți prazul, cel cu tulpina mai subțire este mai puțin fibros și mai dulce decât un praz mai gros. Prazul consumat în stare proaspată ajută la înlăturarea unor afecțiuni: gripă, arterite, astm bronsic, bronșită, traheită, laringită, afecțiuni cardiace, constipație, tulburări digestive, îndepărtează colesterolul și reglează insulina. Iată deci suficiente motive să consumam praz. Se găsește în piață la un preț foarte accesibil pentru toti.

Ingrediente (8 porții):

  • 1 kg de praz
  • 6 cartofi
  • o ceapă
  • o cană de orez
  • două linguri de smântână
  • cimbru
  • sare
  • piper
  • ardei iute
  • doi căței de usturoi
  • 30 g unt

Mai întâi se spală prazul și se înlătură partea verde și rădăcina iar apoi se taie fâșii. Se pune o bucată de unt in oală și după ce s-a topit, se adaugă ceapa tocată cubulețe și prazul. Se amestecă și se lasă două minute apoi se adaugă cartofii tocați cubulețe și orezul spălat. Se condimentează cu sare, piper și ardei iute și se călesc toate ingredientele aproximativ 5 minute după care se acoperă cu apă și se lasă la fiert pentru 20 de minute. La final se adaugă cimbru marunțit, usturoiul tocat și două linguri de smântână grasă de la lăptari. Se blendează totul până devine o cremă foarte fină. Dacă doriți o consistență mai subțire, se mai poate adauga apă după ce s-a blenduit și se pune pe foc să mai dea un clocot pentru a nu se tăia ulterior.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *