Mâncare chinezească cu porc și varză

Bucătăria chinezeasca este una dintre cele mai mari bucatării din lume și înglobează o gamă variată de gusturi și tehnici de preparare. Pentru a pregăti o rețetă authohtonă se pot folosi câteva ingrediente: sosul de soia, ghimbirul, ciuperci urechi de lemn, sosul de susan, usturoi, anason, cuișoare, oțet, chimen, amidon de porumb, sos de pește, sos dulce acrișor, zahăr, ardei iute Szechuan etc. Eu folosesc în principal pentru un preparat chinezesc sosul de soia, oțet, zahăr, usturoi, amidon de porumb, ardei iute.

Ingrediente (6 persoane):

  • 600g de carne de porc
  • o varză roșie
  • jumătate de varză albă
  • 2 morcovi
  • 2 ardei grași/kapia (roșii, galbeni)
  • o ceapă mare
  • 5 linguri de sos de soia
  • o lingură de amidon de porumb
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • orez (garnitură)

Se începe mai întâi cu carnea de porc, se taie fâșii lungi cam de un deget și se adaugă în woakul în care am încins puțin ulei. Se ține la prăjit până când este făcută, se gustă carnea, nu trebuie sa fie tare (eu am ținut-o aproximativ 15 minute). Cât timp carnea este pe foc, se taie toate legumele în fâșii, morcovii se taie in 3 bucăți orizontale și apoi în fâșii lungi.

După ce carnea de porc este făcută, o scoatem într-un vas, spălam woakul dacă este nevoie și trecem la prepararea legumelor. Se pun morcovii și ceapa in ulei încins pentru aproximativ două minute apoi se adaugă varza și ardeiul iute, se amestecă împreună și se mai țin pe foc rapid pentru 5 minute. Legumele se amestecă folosind mișcarea clasică din woak, du-te-vino. Woakul meu este destul de greu și nu pot să il țin în mână pentru mult timp, așa că mă folosesc de două linguri/spatule de lemn. Se adaugă apoi carnea de porc și se amestecă. Se mai țin 2-3 minute pe foc după care se adaugă și ardeiul gras. Într-un bol se pun 5 linguri de sos de soia și se mestecă cu o lingură de amidon de porumb. Amidonul de porumb are rolul de a îi da sosului o consistență, îl îngroașă puțin. Sosul se pune peste legume și se incorporează. Sosul de soia este sărat așa că se gustă mâncarea și dacă este nevoie se mai adaugă sare sau sos de soia. Se servește cu orez fiert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *