Ciulama cu ciuperci de pădure

Ciupercile de pădure sunt un deliciu și dacă aveti timp, puteți să dați o fugă prin pădure, poate se adună de un prânz. Eu le-am cules de pe munte, am fost într-o drumeție în Bucegi și era plin de ciuperci. Multe dintre ele nu le cunoșteam, dar am intuit așa care ar fi bune, să nu aibă un colorit sau un miros ciudat și m-am bazat pe faptul că întâlnesc un cunoscător pe drum. Nu am întâlnit pe nimeni care să se priceapă, abia jos, în bran am întrebat localnicii și m-au ajutat să sortez ciupercile bune de cele rele. Am cam nimerit-o, doar doua specii nu erau bune. Mai jos se găsesc poze cu ciupercile găsite, în această ordine: creasta cocoșului (poza 2), ghebe, vânăcioară, gălbiori și bureți iuți.

Am cobinat toate ciupercile găsite și am facut o ciulama.

Ingregiente ciulama (4 persoane):

  • ciuperci de pădure
  • 600 g piept de pui
  • ceapă
  • 200 ml smântână
  • un pahar de lape
  • un pahar de apă
  • doua linguri de făină
  • sare
  • piper
  • ardei iute
  • foi de dafin
  • unt/ulei (pentru prăjit)

Ingrediente piure (4 persoane):

  • 1k g de cartofi (2 cartofi de persoană)
  • 100 g unt
  • un pahar de lapte
  • sare
  • piper

Se taie codițele de la ciuperci apoi se spală bine ciupercile pentru a înlătura pământul. Se înlătură parțile stricate sau pline de viermi iar ce este bun se toaca fâșii. Dupa aceea se spală pieptul de pui, se taie cubulețe și se pune la prăjit în ulei încins sau în unt, se condimenteaza cu sare și piper. După aproximativ 5 minute, pieptul de pui se va rumeni și se va scoate într-un vas. În aceeași tigaie se va pune la călit ceapa și după ce devine aurie se adaugă ciupercile tăiate împrealabil. Se condimentează cu sare, piper, ardei iute, foi de dafin. Ciupercile vor lăsa zeama dar dacă este cazul, se mai adaugă un pahar de apă pentru a nu se prinde.

Se țin pe foc aproximativ 30 de minute după care se adaugă în ciupercile de pe foc cubulețele de piept de pui. Se amestecă smânâna și laptele cu cele două linguri de făină și se toarnă în tigaie, peste ciuperci și pui. Se amestcă totul și se mai ține pe foc mic 10 minute. Se amestecă din când în când pentru a nu se arde.

Am servit cu piure, care se prepara foarte ușor. Se curăță cartofii și se spală apoi se toacă cubulețe și se spală din nou. Se pune apă la fiert iar când clocotește se adaugă o linguriță de sare și se pun  cartofii. Se fierb 30 de minute, se verifică dacă sunt fierți cu o furculița. După ce cartofii sunt fierți se scurg de apă și se pasează, eu folosesc o furculiță, dar puteți să folosiți instrumentul special pentru pasat cartofi. Se adaugă untul și laptele și se incorporează. Se amestecă până când rezultă un piure fin. Se adaugă sare și piper după gust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *