Spaghete cu ghebe și șunculiță

Este sezonul ciupercilor și dacă aveți ocazia să primiți sau să gasiti cuiperci în padure,  să le încercați fara sfiala. Mulți se tem să consume ciuperci din pădure, dar nu stiu ce pierd, deoarece ciupercile din pădure au un gust deosebit. Eu am primit ciupercile, hribi (sau mânătarci) și ghebe. Prin padurile din localitatea mea, ghebele se găsesc din abundență. Hribii se gasesc mai greu și sunt și mult mai buni la gust, au ceva din mirosul frunzelor din pădure. Atât ghebele cât și hribii se pot conserva pentru iarnă, hribii se pot usca sau congela iar ghebele se pastreaza bine la borcan.

Ingrediente (4 persoane):

  • 700 g de ghebe
  • hribi
  • 300 g șunculiță țărănească
  • cârnat (opțional)
  • un pachet de spaghete
  • 2-3 căței de usturoi
  • o ceapă
  • unt/ulei
  • busuioc uscat
  • sare
  • piper
  • ardei iute

Pentru început, se taie codițele de la ciuperci apoi ciupercile se spală bine. Se încinge ulei sau se topește unt în tigaie după care se pun la prajit ceapa tocată cubulețe, șunculița și cârnatul (opțional). Ca sa fiți siguri că  nu ardeți ceapa, puteți să procedați invers, mai întâi prajiți sunculița, iar apoi ceapa.

După ce șunculița și ceapa sunt rumenite, se scot într-un vas și se trece la prepararea ciupercilor. Se pune puțin unt în tigaie iar apoi se adaugă hribii tocați cubulețe urmați de ghebe. Se condimentează cu sare, piper, ardei iute. Se ține pe foc aproximativ 15-20 de minute, se mai adaugă apă dacă este nevoie, pentru a nu se prinde ciupercile. La final se adaugă peste ciuperci șunculița, usturoiul tocat mărunt și busuiocul. Spaghetele se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet. Dupe ce au fiert, se trec printr-un jet de apă rece iar apoi se adaugă în tigaie pste ciuperci și șunculiță și se amestecă  toate. Se servește cu parmezan ras pe deasupra și cu un pahar de vin alb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *