Spaghete carbonara

De  obicei gătesc o rețetă fie dacă îmi este poftă de ceva anume, fie în funcție de produsele care îmi fac cu ochiul în piața la acel moment. De obicei, legumele de sezon sunt cele care dictează ce anume gătesc. Ideea de a pregăti paste carbonara a venit de la șunculița pe care am ochit-o la standul lăptarilor. Am cumpărat deci 300g de șunculița, o cutie de smântână de casă, puțin cașcaval și bineînțeles, nelipsita telemea grasă de oaie. Rețeta mea de paste carbonara este puțin adaptată, deoarece am adăugat ardei gras și în loc de parmezan am folosit cașcaval.

Ingrediente (4 persoane):

  • un pachet de spaghete
  • 300g șunculiță
  • 200g smântână
  • cașcaval (sau parmezan)
  • 2 gălbenușuri
  • 2 căței de usturoi
  • 2 ardei grași (opțional)
  • busuioc (verde sau uscat)
  • sare
  • piper
  • ardei iute
  • unt/ulei

Se taie șunculița cubulețe și se călește 3-5 minute în puțin ulei sau unt (nu mult, deoarece șunculița va lăsa și ea grăsime). Se toacă cubulețe ceapa și se adaugă peste șunculiță, se călesc împreună până când ceapa devine și ea aurie. Se adaugă apoi și ardeiul gras tăiat tot cubulețe (ardeiul gras este opțional), se condimentează cu sare, piper, ardei iute și se mai tine pe foc 2 minute.

Între timp se fierb spaghetele după instrucțiunile de pe pachet. Smântâna se freacă împreună cu cele două galbenușuri și usturoiul pisat, apoi se adaugă și cașcavalul ras sau bucăți. Se toarnă spaghetele în tigaie, peste șunculiță, se adaugă busuioc și amestecul de smântână, ou, cașcaval și se incorporează toate ingredientele. În contact cu spaghetele calde, oul se va prepara termic iar cașcavalul se va topi frumos. Se gustă și se mai adaugă sare, piper sau busuioc, după gust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *