Prajitura cu branza dulce si visine

Prajitura aceasta am facut-o cand inca se gaseau visine in piata dar daca ati congelat sau aveti dulceata, va recomand sa o incercati.  Am mai facut recent o prajitura simpla cu visine (reteta aici) si pentru ca nu am vrut sa ma repet, am modificat putin reteta folosind si branza dulce de vaci care merge foarte bine in prajituri, cheesecake, placinte etc. De data aceasta am folosit o tava mai mare (46×34 – tava standard care vine la cuptor). Prajitura a fost delicioasa, dulce si cremoasa de la branza de vaci si putin acrisoara de la visine. In plus, untul din blat i-a dat un gust aparte.

Ingrediente blat:

  • 3 oua (eu am avut de tara)
  • 2 cani faina de grau
  • o cana faina de ovaz (se poate inlocui cu faina de grau)
  • 2 cani zahar
  • 100 g unt (nu este obligatoriu, se poate folosi ulei)
  • o jumatate de cana de ulei
  • aproape o cana de apa (se verifica consitenta prajiturii)
  • coaja de lamaie
  • praj de sare
  • un pachet de praf de copt

Ingrediente crema de branza:

  • 600 g branza de vaci
  • 1 ou
  • 1 cana de zahar
  • doua-trei linguri de smantana (optional)
  • 1 kg de visine

Mai intai se prepara blatul, se sparg ouale intr-un bol apoi se adauga zaharul, untul topit, apa, uleiul si praful de sare si se freaca cu mixerul. Se adauga apoi faina de grau si ovaz si pliculetul de praf de copt peste care am turnat un dop de otet. Faina de ovaz este optionala, eu am avut prin casa. Faina de ovaz face blatul putin mai grunjos si se farama mai usor, din aceasta cauza am cmbinat-o cu faina normala. Se amesteca din nou toata compozitia cu mixerul iar apoi se toarna in tava unsa cu unt (sau ulei) si tapetata cu faina. Se tine la cuptor pentru 20 de minute, blatul se va coace pe jumatate.

Intre timp se pregatesc visinele, se spala bine si li se scot samburii. Eu am folosit un pai mai gros pentru a impinge samburii afara (in genul scobitorilor de ureche). De asemenea se pregateste crema de branza, se pune intr-un vas si apoi se adauga un ou si o cana de zahar si smantana care este optionala. Se amesteca bine cu mixerul.

Dupa ce am lasat blatul la cuptor cam 20 de minute, il scoatem si punem crema de branza pe deasupra iar apoi mai bagam la cuptor pentru inca 15-20 de minute. Dupa ce branza s-a copt putin si a capatat o culoare usor aurie, punem si visinele pe deasupra apasandu-le usor in crema, pentru a nu se desface atunci cand taiem prajitura. Se mai tine 15 minute la cuptor. Daca nu vreti sa coaceti visinele, puteti sa faceti o dulceata cu ele si sa ornati la sfarsit prajitura. Rezultatul este extraordinar in ambele cazuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *