Crap cu sos de lamaie

Aceasta reteta am pregatit-o pornind de la sosul de lamaie. De mult timp imi doream sa prepar acest sos si acum a fost prilejul perfect. Pe langa peste, mai merge si cu friptura si legume. Sosul de lamaie se prepara foarte usor, dar este atat de bun si poate transofrma orice preparat intr-o masa rafinata si deosebita.

Ingrediente:

  • 1.5 kg file de crap
  • o ceapa verde
  • un usturoi verde
  • ulei de palmier (sau floarea soarelui, masline)
  • sare, piper

Pentru sosul de lamaie:

  • coaja de la 6 lamai
  • zeama de la 3 lamai
  • jumatate de limeta (coaja si zeama) – optional
  • unt
  • ulei
  • sare

Pentru piure:

  • 1.5 kg cartofi
  • unt
  • lapte
  • sare, piper

Se taie pestele in bucati si se spala apoi se pune intr-o strecuratoare. Se taie ceapa si usturoiul verde si se pun in tava, se stropesc apoi cu ulei. Eu incerc sa nu folosesc la prajit sau gatit ulei de floarea soarelui deoarece la temperaturi ridicate, devine toxic. Asa ca am folosit ulei de palmier. Se presara sare pe ambele parti ale fileului de crap iar apoi se aseaza in tava. Se ung bucatile de crap pe deasupra cu ulei si apoi se presara putin piper. Se adauga un pahar de apa si se da la cuptor pentru 35-40 de minute, pana cand crapul devine usor auriu.

Pentru sosul de lamaie am folosi reteta de aici, dar am modificat-o putin, am adaugat si unt apoi am fiert coaja de lamaie doar in trei randuri. Se prepara astfel: se taie coaja de la lamai si apoi se pune in apa clocotita, se fierbe 1-2 minute iar apoi se strecoara. Se repeta procedura de cateva ori, 3-5 ori, pentru a scoate amareala din coaja. Dupa ce am terminat cu acesti pasi, am pus coaja de lamie in blender impreuna cu ulei si o bucata de unt. Se blendeaza putin apoi se adauga si zeama de lamaie. Se adauga putina sare si se verifica consistenta, trebuie sa fie usor cremos, se mai adauga ulei daca este nevoie. La sfarsit se strecoara pentu a fi mai fin.

Piureul se prepara foarte usor, se fierb cartofii in apa cu sare apoi se strecoara apa. Se adauga untul si se incorporeaza in cartofi pana cand se topeste apoi se adauga si laptele. Daca nu aveti lapte prin casa, se mai pastreza din zeama de la cartofi si se poate adauga mai mult unt. Se adauga sare si piper dupa gust. Am servit fileul de peste stropit cu sosul de lamie si cu cel din tava in care s-a pregatit pestele. Am presarat cateva fruzulite de marar si am servit cu un pahar de vin alb, demisec. O bunatate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *