Rasfat din piata

Da, este primavara. Afara este cald si natura a inverzit, oferindu-ne toate bogatiile ei. Pietele sunt pline de flori de primavara si verdeata astfel incat putem sa profitam de diversitatea oferita, pentru a ne erergiza organismul printr-o dieta bazata pe plantele verzi si tinere. Printre preferatele mele se numara leurda. Este o planta minune, care creste doar in padurile din Europa de Est, este o planta salbatica, neatinsa de mana omului. Mai este denumita si “usturoiul ursului”, deoarece este consumata de urs, ca purificator dupa perioada de hibernare. Leurda are gust usor usturoiat, dar mult mai puternica din punct de vedere nutritiv decat usturoiul. Leurda contine vitaminele A și C, levuloza, ulei eteric complex și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru. Este unul din cei mai puternici detoxifianti, purifica sangele si are efecte puternice asupra colesterolului, racelilor, starilor depresive, tensiunii arteriale, infectiilor si a asteniei  de primavara. Pe langa leurda, avem spanac, loboda, ceapa verde, patrunjel, leustean, care mai de care mai bune si mai sanatoase. Putem sa mancam oricat din aceste comori, nu ne ingarsam, dimpotriva, ne vor imbunatati metabolismul si purifica sangele.

Am luat tot ce am nevoie din piata pentru o saptamana si ceva. Imi place ca pot sa gasesc produse naturale de la tarani, si simt atmosfera, parca le-as culege din gradina. Bine, nu este acelasi lucru, dar este mult mai bine decat sa mergem la supermarket, unde primim patrunjel din Turcia sau din alte tari unde legumele cresc in eprubeta. Desi, poate in piata nu arata chiar atat de bine, uneori nu avem nevoie de ambalaj pentru a cumpara un produs de calitate. Pe langa acest fapt, in supermarket nu ma lasa sa gust branza, sau nu au o mamaie care sa imi dea o legatura de patrunjel in plus. Iata ce am luat: de la verdeata la branza, lapte si paine facuta pe vatra, densa si fara aditivi, asa cum trebuie sa fie. Iar preturile sunt mult mai bune decat in supermarket, poate uneori prea mici pentru cat valoreaza aceste comori.

Cosul cu verdeata: spanac, leurda, loboda, patrunjel, leustean, marar, ceapa verde, usturoi verde, ridichi. Ah, mai zic?

Lapte, branza, smantana cremoasa, paine si un calup de unt adevarat…, bine, fie doua :))).

Si flori: lalele (probabil din Olanda), macar narcisele sper ca sunt de pe la noi. Liliacul este 100% romanesc, l-am furat dintr-o gradina cand ma intorceam spre casa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *