Negresa

Imi era pofta de ceva dulce, care sa fie cremos si sa aiba ciocolata dar mai ales usor de facut. M-am uitat prin frigider si am strans ingrediente pentru o negresa, si nu orice negresa, o varianta imbunatatita. Am fost la piata azi, asa ca am avut multe optiuni ca materie prima si am experimentat, am pus lapte, smatana, unt, nuci. Cand fac prajituri, nu pun niciodata dupa cantitati, pun dupa ochi si mai ales, gust sa vad daca imi place. De asemenea, daca nu am un ingredient, il inlocuiec cu altceva, de exemplu daca nu as fi avut unt, as fi pus ulei (dar e nelipsit untul). In 10 minute se prepara compozitia si se tine la cuptor timp de 30 minute, dupa care este gata. Mi-a luat mai mult sa fac pozele si sa scriu reteta.

Ingrediente:

  • 3 oua
  • 75 g unt
  • o cana de faina
  • o cana de cacao
  • o cana de zahar
  • 200 g cicolata (cu lapte sau amara)
  • nuci, merisor
  • praf de copt
  • un pahar de lapte (optional)
  • esenta de rom (sau altceva, portocal etc)

Se amesteca mai intai ouale cu zaharul si un praf de sare. Eu am gresit putin aici, am amestecat si faina si cacaua, iar compozitia devenise cam tare asa ca am pus jumatate din paharul cu lapte sa pot sa amestec. Deci corect ar fi: dupa ce se amesteca ouale cu zaharul, se adauga faina, cacaua, praful de copt si esenta de rom. Intre timp se fierbe laptele, iar intr-un bol se rupe ciocolata bucati si se adauga untul. Se toarna laptele fiert peste ciocolata si unt si se incorporeaza. Alternativ, in loc de lapte, se poate topi untul si ciocolata direct pe foc. Se toarna treptat ciocolata topita, peste coca si se incorporeaza. Se mai poate adauga cacao daca este prea subtine compozitia. Eu am mai adaugat si o lingura de smantana, sa aiba textura sfaramicioasa. Se adauga apoi nucile si merisorul. Merisorul este optional sau se poate inlocui cu altceva, prune uscate, coaja de portocala etc. Dar ceva acrisor ii da un echilibru negresei.

 

Se baga la cuptor pentru 30 minute, pana cand incepe sa crape la suprafata. Nu trebuie sa testam cu scobitoarea daca s-a facut. Mie imi place sa ramana putin umeda prajitura, sa fie cremoasa. Am servit cu smantana si gem de coacaze. Se poate servi cu fructe, sau cu ce se gaseste prin casa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *