Tartine cu ton sau cu somon afumat

Când vine cineva pe la mine, îmi place să am ceva bun de pus pe masă iar tonul la conservă mă ajută atunci când am nevoie să prepar ceva rapid. Am tot timpul provizii de conserve de ton în frigider, deoarece sunt bune dar și datorită faptului că rezistă mai mult timp. Le folosesc în diverse combinații, în salate sau în paste (rețeta aici), fie prepar o pastă în care pun în general ca bază ouă, ceapă, ton și care constituie baza pentru aceste tartine cu ton.

Tot pentru tartine am folosit și somon care este peștele meu preferat. Chiar dacă nu tot timpul putem să îl consumăm proaspăt,  somonul afumat se poate transforma într-un antreu delicios când este consumat cu paine prajită unsă cu unt.

Ingrediente (tartine cu ton):

  • 2 conserve ton (preferabil în ulei)
  • ceapă verde, 3 legături (sau ceapă roșie)
  • 3 ouă
  • lămaie
  • sare, piper
  • semințe susan, in (sau alte semințe, mac, chia)
  • 4-5 linguri de ulei

Se desfac conservele și se răstoarnă cu tot cu ulei intr-un vas iar apoi se freacă cu sare și piper și ulei. Se toacă ceapa care se adaugă peste ton împreună cu semințele de in, susan, chia. Între timp se fierb ouăle (tare). După ce ouăle sunt fierte, se pun în apă rece, pentru a se decoji mai usor după care se toacă apoi cubulețe și se amestecă cu tonul. Se incorporează totul, adăugând ulei în mod treptat. Se adaugă verdeață după gust (mărar, pătrunjel, leuștean, busuioc, cimbru etc). Deasemenea, se pot adauga și ardei gras, porumb fiert, maioneza etc. În general se poate jongla cu ce are fiecare prin casă, de bază sunt: tonul, ouăle și ceapa. Este delicios cu paine de casă, prajită. Eu găsesc pâine de casă la lăptarii din piață, este de tip ardelenesc și este foarte sățioasă și consistentă.

Ingrediente (tartine cu somon):

  • 100g somon afumat
  • unt
  • 1/2 lămâie
  • paine de casă (eu am luat pită de la sibienii din piață)

Somonul afumat se toacă mătunt și se amestecă cu zeama de la lămâie. Deasemenea, se poate adăga și puțin mărar. Se servește la fel cu felii de pâine prăjită. Eu nu le prăjesc în tigaie ci le pun la cuptor pentru 3-5 minute după care se ung cu unt și se pune somonul deasupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *