Lava cake

De mult timp doream să îmi cumpar niste vase ramekin și iată că în sfârșit le am. Primul lucru la care m-am gândit când le-am luat, a fost celebra prăjitură lava cake. Am zis că trebuie neapărat să o încerc, mai ales că este foarte usor de preparat dar foarte delicată prin simplitatea ei. Ceea ce îi dă un farmec aparte este textura cremoasă și curgătoare din interior. Singura grijă pe care trebuie să o avem este cât de mult o să ținem lava cake la cuptor astfel încât să fie curgătoare în interior. S-ar putea ca textura să nu o nimeriți din prima, dar gustul va fi bun deoarece, cu ciocolata și unt nimic nu dă greș.

Ingrediente lava cake (4 porții):

 • 2 ouă
 • 3 linguri de făină
 • 2 linguri zahăr (sau 3 linguri, dacă ciocolata este amară)
 • 2 ciocolate (2 x 100g), preferabil neagra, eu am folosit cu lapte
 • 150 g unt
 • esență (rom sau vanilie, protocală etc)
 • cacao

Instrucțiuni lava cake:

 1. Se bat ouale împreună cu zaharul, faina, cacaoa, esența și un puf de sare, până când conținutul devine cremos.
 2. Între timp se pune pe aragaz untul și ciocolata. Se țin pe foc mic (sau bain marin) până când se topesc. Se amestecă din când în când să nu se prindă. Nu trebuie să le fierbem, doar să topim ciocolata.
 3. Se toarnă ciocolata și untul topit peste crema de ouă (încet, sa nu se taie ouale).
 4. Ungeem ramekinele cu unt și se presară puțin zahăr sau făină pe fund și pe pereți.
 5. Se toarnă compoziția în vase iar apoi se bagă la cuptor, la 170 de grade, pentru aproximativ 10-15 minute până când capătă crustă și începe să crape.
 6. Se lasă câteva minute la răcit după care puteți să încercați să scoateți lava cake din ramekin. Răsturnați prăjitura pe o farfurie, dacă nu iese ușor, încercați să folosiți lama unui cuțit pentru a o desprinde de pe pereții vasului.
 7. Se poate servi cu diferite bunătățuri: frișca, smântână, fructe, nuci, alune, fistic etc. Eu am servit cu înghțată, nuci și căpșuni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *